Tosty serowe z boczkiem

i masłem Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 plastry sera gouda
  • 1 ser camembert
  • 8 plastrów boczku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • Szczypior
  • Szczypta mielonego kminku
  • 2 łyżki masła premium z Warlubia

PRZYGOTOWANIE:

Podsmaż plasterki boczku na patelni.

Pokrój w paski ser camembert i poszatkuj szczypior.

Przygotuj 4 kromki chleba i posmaruj delikatnie musztardą francuską.

Ułóż kolejno na każdej plasterek goudy, kilka plastrów camemberta, po 2 plasterki boczku, posyp szczypiorkiem i odrobiną kminku i przykryj drugą kromką.

Rozgrzej masło na patelni.

Ułóż gotowe tosty na patelni i smaż z obu stron do momentu aż zrobią się delikatnie chrupiące.

Zioła dodaj na końcu, żeby się nie spaliły!

Smacznego!

Pieczony Karp wigilijny

w maśle Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 7-8 dzwonka karpia
  • ok. 50 g Masła Premium z Warlubia
  • mąka do obtaczania ryby
  • olej do smażenia (np. rzepakowy)
  • ok. 50 ml wody
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • przyprawy do smaku, np. chili
  • czosnek, cebulka

PRZYGOTOWANIE:

Oprawionego karpia pokrój na dzwonka, umyj i osusz ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i odstaw na co najmniej kilka minut.

W tym czasie rozgrzej na patelni tłuszcz i piekarnik do 200 stopni.

Po kolei smaż kawałki ryby aż będą złote i układaj w naczyniu do zapiekania (tym, które wyląduje na świątecznym stole).

Na dno naczynia wlej wodę, a na dzwonka ułóż wiórki masła, a także gałązki świeżych ziół.

Przykryj naczynie pokrywką i piecz wtemperaturze 200°C przez około 30 min.

Po tym czasie wyjmij naczynie z pieca, zdejmij pokrywę, usuń zieleninę i zapiekaj rybę jeszcze przez 10 minut tak, by jego wierzch stał się chrupiący.

Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki i oprócz przyprawami, np. chili czy czosnkiem.

Od razu podawaj na stół.

Zioła dodaj na końcu, żeby się nie spaliły!

Smacznego!

maślane pierniczki Świąteczne

z Masłem z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 150 g Masła Premium z Warlubia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki miodu, syropu z agawy lub
    klonowego
  • 4,5 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • przyprawy, np. kardamon, goździki, imbir, cynamon

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i ugnieć na jednolite, tłuste i miękkie ciasto o konsystencji plasteliny.

Ciasto rozwałkuj na cienko (ok. 3 milimetry grubości).

Za pomocą foremek (lub szklanki) wycinaj dowolne kształty, układaj na blasze wyłożonej papierem i piecz w 180 stopniach przez ok. 10 minut.

Smacznego!

Tosty francuskie

z szynką parmeńską

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 4 kromki chleba
  • 3 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • 2 jajka
  • 84 plastry szynki parmeńskiej
  • garść rukoli, szpinaku lub innych liści
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Roztrzepać jajka widelcem w głębokim talerzu, dodaj sól i pieprz.

W jajku maczaj kromki chleba – dokładnie i z obu stron.

Rozgrzej masło na patelni i rozprowadź je po całej jej powierzchni.

Gdy zacznie skwierczeć, połóż na niej chleb i smaż obie jego strony, aż kromki przyjemnie się zarumienią (ale nie spalą!).

Przełóż chleb na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pochłonął nadmiar tłuszczu.

Na każdy z tostów połóż plaster szynki parmeńskiej, zielone liście i połówki pomidorków koktajlowych.

Smacznego!

RISOTTO

z krewetkami i pomidorkami na maśle Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • ok. 250 g pomidorków cherry
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • szklanka ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto)
  • 200 g krewetek
  • pęczek świeżego oregano
  • kostka masła Premium z Warlubia
  • sól i pieprz
  • twardy ser (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Na głębokiej patelni, na średnim ogniu roztopić część masła, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę, aż zmięknie, dość często mieszając, by masło się nie spaliło. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili i jeszcze chwilę smażyć. Dodajemy więcej masła, wsypujemy ryż do risotto. Smażymy przez 2 minuty, następnie podlewamy winem. Poczekać chwilę, aż wino odparuje i dolewać bulion po trochu, często mieszając.

W międzyczasie przesmażyć oczyszczone krewetki na maśle. Wystarczą 4 minuty ;)

Na małej ilości masła podsmażyć przekrojone na pół pomidorki cherry aż się leciutko zrumienią.

Do ryżu dodać podsmażone krewetki, pomidorki cherry i posiekane oregano, doprawić solą i pieprzem. Gotowe risotto podajemy tak, jak lubimy, np. posypane twardym serem i kilkoma listkami oregano.

Smacznego!

Pasta jajeczna

z awokado do kanapek

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • łyżka masła Premium z Warlubia
  • sól i pieprz
  • pół czerwonej cebuli
  • szczypta majeranku lub innych

    aromatycznych ziół

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotuj na twardo, a gdy przestygną obierz i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę i awokado obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Jajka, cebulę, awokado, sok z cytryny, masło, i przyprawy umieść w jednej misce, a następnie dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

karmelizowana cebulka

na maśle z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 2 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • ok. 5-6 cebul
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej masło na patelni.

Pokrój cebulę w piórka i wrzuć na patelnię w dużej ilości.

Podsmażaj ją na średnim ogniu tak, by zeszkliła się i zaczęła pięknie pachnieć, ale nie spaliła. Dodaj sól i pieprz.

Smaż dalej aż do momentu, kiedy cebulka się zarumieni, a wtedy dodaj ocet balsamiczny.

Kontynuuj smażenie do czasu, aż nadmiar płynu odparuje.

Smacznego!

Gruszki karmelizowane

z lodami

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 4 gruszki
  • 6 łyżeczek cukru
  • 4 łyżki masła Premium z Warlubia
  • cynamon
  • opcjonalnie: imbir, goździki,

    kardamon, łyżeczka ekstraktu


    z wanilii

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój gruszki na ćwiartki, lecz ich nie obieraj, a następnie usuń gniazda nasienne.

Na dużej patelni rozpuść masło i połóż gruszki środkiem do dołu.

Podsmażaj je, a gdy zbrązowieją i zmiękną, przewróć na drugą stronę.

Gdy i ta strona się zezłoci, wsyp na patelnię cukier, dodaj łyżkę wody, cynamon i inne przyprawy według upodobania. Zamieszaj całość, by cukier rozpuścił się, a gruszka obtoczyła się w mazi i przesiąknął aromatem przypraw.

Gruszki podawaj od razu, na ciepło, razem z lodami.

Udekoruj listkami mięty.

Smacznego!

Domowe lody

chlebowo maślane

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • kostka masła Premium z Warlubia
  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 2,5 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek jaj
  • 100 g palonego masła

    (z ok. 100-150 g masła Premium z Warlubia)

  • czerstwe pieczywo

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj palone masło – pokrój kostkę masła i wrzuć na patelnię z jasnym dnem.

Podgrzewaj, aż do momentu, gdy zbrązowieje, ale się nie spali.

Zdejmij patelnię z gazu i przelej do innego naczynia.

Śmietankę i mleko wlej do garnka, zagotuj, zdejmij z ognia i przestudź.

Pieczywo drobno pokrusz lub zetrzyj na tarce (ale nie na pył), podsmaż chwilę na maśle.

Żółtka ubij na puszysty krem i zalej mleczną mieszanką.

Masę przelej do garnka, dodaj palone masło, podgrzewaj do zgęstnienia (nie gotuj!), zdejmij z gazu i schłodź.

Dosyp kawałki pieczywa i wymieszaj.

Chłodną masę przełóż do keksówki, wstaw do zamrażarki i mieszaj co godzine.

Smacznego!

PIKANTNA PASTA

kanapkowa z cukinii z masłem Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2-3 cebule
  • ok. łyżki Masła Premium z Warlubia
  • łyżka pomidorowego koncentratu
  • kawałek papryczki chili lub kilka

    kropli sosu Sriracha

  • sól i pieprz
  • garść kolendry
  • opcjonalnie: cukier

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij na maśle.

Obierz cukinię i zetrzyj na tarce.

Dorzuć ją do cebuli, przemieszaj i podduś na patelni, by zredukować wodę, a całość nabrała konsystencji idealnej do smarowania.

Dodaj koncentrat, przyprawy i poszarpaną kolendrę.

Zjedz od razu lub przełóż do słoiczka.

Smacznego!

owoce zapiekane

pod kokosowo-maślaną kruszonką

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 200 g owoców

    np. jagód, malin, porzeczek

  • 3 jabłka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki ulubionych orzechów
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła Premium z Warlubia
  • świeże listki np. mięty lub melisy
  • szczypta cynamonu
  • garść wiórek kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

Owoce myjemy, z jabłek wycinamy gniazda nasienne, przekrawamy na pół, a potem na plastry.

Układamy je w małych naczyniach, które można zapiekać – najpierw owoce leśne, a potem jabłka.

W blenderze miksujemy płatki owsiane, słonecznik i wiórki kokosowe, następnie dodajemy miód, masło i cynamon, a powstałą kruszonką posypujemy owoce.

Naczynia zapiekamy przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Gotowy deser dekorujemy zielonymi listkami, można dodać do każdego także gałkę ulubionych lodów.

Smacznego!

GRILLOWANA FASOLKA SZPARAGOWA

z serem i kaparami

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 6 łyżek masła Premium z Warlubia
  • ok. 150 g ulubionego sera

    (biały, parmezan)

  • sól i pieprz
  • kapary
  • świeże zioła

PRZYGOTOWANIE:

Rozpal grilla. Umyj fasolkę i odetnij jej końce.

Zblanszuj ją we wrzątku, nie dłużej niż 3-4 minuty, a następnie wrzuć na sitko i przelej zimną wodą.

Wyłóż fasolkę na tackę do grillowania, posyp przyprawami.

2/3 masła podziel na małe kawałeczki i wyłóż równomiernie na fasolkę.

Umieść tackę na rozgrzanym grillu i piecz co jakiś czas przewracając fasolkę szczypcami lub szpatułką.

Gdy się zarumieni, posyp ziołami, serem i kaparami, a całość polej roztopionym masłem.

Smacznego!

Aromatyczne Rydze

z patelni ze śmietaną

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • z patelni ze śmietaną
  • z patelni ze śmietaną
  • pół kubka śmietany 12 %
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • świeża bagietka lub ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby oczyść dokładnie i osącz.

Większe kapelusze pokrój.

Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.

Podsmażaj rydze około 20-30 minut (aż zmiękną), dodaj posiekany czosnek i podsmażaj około minuty.

Dodaj śmietanę, przyprawy, posiekane zioła i przesmaż razem jeszcze chwilę.

Podawaj na świeżej bagietce lub z ziemniakami.

Smacznego!

Botwina

w śmietanowym sosie

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 0,5kg liści botwiny
  • 2 natki pietruszki
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2-3 łyżki masła Premium z Warlubia
  • 2–3 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: łyżka mąki
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: przyprawy,

    np. curry, kminek, garam masala

PRZYGOTOWANIE:

Umyj i osącz liście botwiny, młode ogonki zostaw, grube odetnij.

Natkę umyj i odsącz.

Posiekaj czosnek i podsmaż go na maśle. Dodaj botwinę i natkę, a następnie zblanszuj, uważając, by liście pozostały lekko chrupkie.

W tym czasie wymieszaj śmietanę z przyprawami w ulubionych proporcjach i dodaj do liści botwiny.

W razie potrzeby zagęść sos mąką.

Na sam koniec dopraw całość sokiem z cytryny.

Jedz jako samodzielne danie lub jako dodatek do kaszy, ryżu czy młodych ziemniaków. Podawaj na zimno, jako samodzielne danie lub piknikową sałatkę.

Smacznego!

Orzeźwiająca sałatka

z młodych ziemniaków i bobu

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 500 g młodego bobu
  • świeży ogórek
  • pół cytryny
  • 1/4 kostki masła z Warlubia
  • natka pietruszki
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: kapary

PRZYGOTOWANIE:

Młode ziemniaczki umyj i wyszoruj dokładnie, a te większe przekrój na pół.

W osobnej misce dokładnie natrzyj je masłem z dodatkiem soli i pieprzu.

Piecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30-40 minut, aż będą spadać z wbitego w nie widelca i delikatnie się zezłocą.

Bób ugotuj w osolonej wodzie do wersji al dente (uważaj, by nie przegotować). Ogórka i natkę pietruszki poszatkuj, a następnie wymieszaj z bobem i ziemniaczkami w dużej misce.

Smacznego!

Rzodkiewka smażona

na maśle Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • kilka pęczków rzodkiewki
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/4 kostki masła z Premium Warlubia
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Rzodkiewki umyj, osusz, odetnij ogonki i liście (odłóż je na bok), a następnie pokrój – mniejsze na pół, większe na ćwiartki. Dymkę, szczypior i czosnek poszatkuj.

Rozpuść na patelni trochę masła, wrzuć pokrojone rzodkiewki i dymkę.

Smaż kilka minut, aż rzodkiewki staną się przezroczyste i lśniące, w tym czasie bardzo dokładnie wypłucz liście rzodkiewki. Dorzuć szczypior, czosnek i liście rzodkiewki na patelnię, a następnie duś jeszcze przez dłuższą chwilę, aż liście zmiękną i zmienią kolor.

Dopraw solą i pieprzem do smaku, podawaj na ciepło, jako samodzielne danie lub dodatek do mięs z grilla.

Smacznego!

Szparagi

z masłem Premium z Warlubia, czosnkiem i parmezanem

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 5 łyżek Masła Premium z Warlubia
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 200g startego na wiórki parmezanu
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie gałka musztatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj patelnię – na tyle dużą, by zmieściła wszystkie szparagi.

Szparagi dokładnie umyj, odetnij stwardniałe końcówki.

Czosnek pokrój w plasterki i chwilę przesmaż na maśle.

Do czosnku dorzucić szparagi i smażyć pod przykryciem aż szparagi staną się chrupiące (nie zupełnie miękkie), czyli około 10 minut.

Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, podawać natychmiast posypane parmezanem.

Smacznego!

Babcine pierogi

z truskawkami polane masłem Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • mąka pszenna (1 kg )
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 0,5 l zimnej wody
  • opcjonalnie 1 jajko
  • świeźe truskawki
  • 3 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, olej, wodę i jajko (jeśli chchesz je dodać) połączyć ze sobą, ugnieść, a następnie dokładnie wyrobić, podsypując mąką, na jednolite, sprężyste ciasto.

Ciasto podzielić na 3 części, 1 zostawić, pozostałe dwie przykryć ściereczką kuchenną, by nie wyschły.

1 część rozwałkować, niezbyt cienko (by pierogi się nie rozpadły przy gotowaniu),a następnie przy pomocy szklanki wyciąć z niego maksymalnie dużo kółek.

Jako farsz wkładać świeże truskawki – całe lub przekrojone na mniejsze części

Smacznego!

kruche ciasto

z jabłkami z Kujaw na maśle Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • kostka masła Premium z Warlubia (200g)
  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany

PRZYGOTOWANIE:

Posiekaj masło z cukrem pudrem, mąką pszenną i kukurydzianą. Dodaj żółtko jaja i śmietanę, zagnieć i uformuj dwie kule (mniejszą i większą). Owiń obie w folię i odłóż do lodówki.

Obierz jabłka (polecamy te z Kujaw), pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój je w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, posyp cukrem i cynamonem.

Wyjmij większą kulę ciasta z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nią spód formy o średnicy 24 cm. Spód i ścianki ciasta nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmij podpieczony spód i wyłóż na niego jabłka.

Wyjmij mniejszą kulę, rozwałkuj ją i pokrój w paski o szerokości ok. 1,5 cm, przykryj nimi ciasto tak, by paski utworzyły tzw. „kratkę”. Gdy skończysz, posmaruj całość roztrzepanym białkiem.

Ciasto piecz w 180 stopniach przez 25-35 minut (sprawdzając, czy wierzch za bardzo się nie przypieka). Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Jajecznica

z kurkami na maśle Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 10 jajek (najlepiej ekologiczne)
  • masło Premium z Warlubia
  • ok. 200 g kurek
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kurki oczyścić i pokroić, cebulę obrać i poszatkować, szczypiorek posiekać.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać kurki i podsmażać przez ok. 5-10 minut.

Wbić jaja do misy, delikatnie roztrzepać, doprawić solą i pieprzem.

Wlać masę jajową na patelnię i podgrzewać aż osiągnie pożądaną konsystencję.

Podawać ze świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

Tort z kapusty

z farszem z kaszy i Masłem z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • pół kostki Masła Premium z Warlubia
  • główka kapusty białej
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 3 cebule
  • ok. 10 dag suszonych grzybów
  • kubek śmietany
  • grzyby do sosu (np. podgrzybki lub pieczarki)
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę sparz w osolonym wrzątku i rozłóż liście.

Ugotuj obie kasze, wymieszaj, dopraw ulubionymi przyprawami i ziołami.

Dodaj jajko żeby związać farsz.

Poszatkuj cebulkę i podsmaż ją na maśle.

Suszone grzyby ugotuj do miękkości.

Cebulę i grzyby wymieszaj z kaszą.

Tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj tłuszczem, a następnie układaj w niej kolejno warstwy kapusty i kaszy, tak by kapusta stanowiła pierwszą i ostatnią warstwę.

Tort piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut.

W tym czasie przygotuj sos grzybowy - posmaż grzyby na maśle, dodaj śmietanę i przypraw.

Po upieczeniu usuń z tortownicy zbytnio przypieczone liście.

Podawaj na gorąco, krój tak jak tort i polej sosem.

Smacznego!

Gwiazdki z faworków

na maśle Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 40 dag mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • 8 żółtek
  • ok. 5 sporych łyżek gęstej, kwaśnej
    śmietany
  • 25ml / kieliszek spirytusu (lub octu 6%)
  • olej do smażenia
  • cukier puder i dżem owocowy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, spirytus, śmietanę i masło.

Zagnieć na jednolitą masę, przełóż na blat i uderzaj wałkiem tak, by je rozpłaszczyć. Gdy to się stanie, zwiń je ponownie i znów uderzaj wałkiem. Proces powtórz kilkanaście razy – dzięki temu ciasto będzie miało dużo efektownych bąbelków.

Rozwałkuj cienko ciasto możliwie najmniej podsypując je mąką.

Z ciasta wycinaj wzory gwiazdek – przy pomocy foremki lub ręcznie z koła wyciętego przy pomocy szklanki.

Jedną gwiazdkę połóż na drugiej gwiazdce (tak, by ich ramiona nie stykały się ze sobą), a następnie dociśnij palcem środek, by skleić gwiazdki ze sobą.

Smaż gwiazdki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, a następnie wyjmuj łyżką cedzakową i osączaj na ręczniku papierowym.

Gdy gwiazdki ostygną, posypać grubo cukrem pudrem i nałożyć trochę dżemu do środka gwiazdki.

Smacznego!

Zielone masło

z masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • kostka Masła Premium z Warlubia
  • ulubiona zielenina (koperek, natka
    pietruszki,kolendra)
  • sok z cytryny
  • czosnek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, by zdążyło zmięknąć.

Wszystkie składniki w odpowiadającej upodobaniom ilości zmiksować tak, by masło zyskało zieloną barwę, ale w maśle nadal widać było kawałki zieleniny.

Przełożyć do miseczki lub innego pojemnika, przechowywać i używać tak, jak zwykłe masło.

Smacznego!

Szaszłyki z krewetek

na maśle Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • krewetki z ogonkami
  • oliwa z oliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • ok. 2-3 łyżek Masła
    Premium z Warlubia
  • chilli (płatki lub świeża papryczka)
  • sos sojowy
  • sok z limonki
  • ulubiona zielenina (np. kolendra,
    pietruszka, mięta)

PRZYGOTOWANIE:

Papryczkę chilli (jeśli masz świeżą) pokrój na plasterki, zieleninę poszatkuj.

W dużej misce wymieszaj chilli, krewetki, sos sojowy, sok z limonki oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek.

Odstaw na co najmniej kwadrans, aby krewetki przeszły smakiem przypraw.

Na patyczki do szaszłyków nadziewaj po ok. 4-5 krewetek.

Na patelni rozgrzej mocno oliwę, dodaj masło, a następnie delikatnie połóż szaszłyki i przesmażaj ok. 3 minut z jednej strony, by delikatnie się zezłociły.

Podawaj na talerzu posypane zieleniną.

Smacznego!

Cytrynowe ciasteczka

na maśle Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 250 g masła Premium z Warlubia
  • skórka otarta z 2 wyszorowanych cytryn
  • opcjonalnie: aromat cytrynowy dla
    wzmocnienia smaku
  • 100 g cukru pudru
  • ok. 330 g mąki pszennej
  • opcjonalnie: dżem cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

Zimne masło pokrój na kawałki. Cytrynę wyszoruj, zalej wrzątkiem i otrzyj wyłącznie żółtą skórkę owocu.

Składniki  (poza dżemem) zagnieć ze sobą na jednolitą masę (lub zmiksuj), a następnie wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Ciasto rozwałkuj na około 3 milimetry grubości i podsyp delikatnie mąką.

Wycinaj pożądany kształt ciasteczek, np. gwiazdki, a następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach, gdyż ciasto nie zwiększy znacząco objętości.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC przez 5-7 minut. Przed podaniem ostudź, najlepiej na kratce.

Smacznego!

krem maślany do muffinek

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 2 szklanki cukru pudru
  • ok. 200 g masła Premium z Warlubia
  • serek maskarpone
  • do smaku jeden z ulubionych ekstraktów

    np. waniliowy, migdałowy, rumowy

PRZYGOTOWANIE:

Masło z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę stopniowo zwiększając obroty miksera z wolnych na średnie, gdy cukier zmiesza się z masłem
ubijaj masę przez około 3 minuty.

Dodaj serek maskarpone, a następnie: jeśli przygotowujesz jasny krem - kilka kropli aromatu, jeśli kolorowy krem - barwniki spożywcze.
Ubijaj przez kolejną minutę. Jeśli krem ma być bardziej gęsty dodaj więcej serka maskarpone.

Smacznego!

Wiosenne, karmelizowane warzywa

z masłem Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • młode warzywa

    (marchew, ziemniaki,czosnek,

    pietruszka...)

  • masło Premium z Warlubia
  • miód
  • sos sojowy
  • sól i pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • opcjonalnie: ostry sos

    (np. Tabasco czy Sriracha)

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek obierz i rozgnieć, a pozostałe warzywa obierz, umyj, osusz i poszatkuj na równej wielkości kawałki, np. plasterki, lub jeśli wolisz, przekrój na połowy.

Zagotuj i osól wodę, wrzuć warzywa, zblanszuj lekko i odsącz. Rozgrzej masło
na patelni, wrzuć warzywa, pilnuj, by masło się nie spaliło. Po chwili dodaj miód, około 1-2 łyżek sosu sojowego, przesmaż chwilę.

Dorzuć gałązkę rozmarynu, przykryj i duś jeszcze kilka minut lekko potrząsając patelnią co jakiś czas. Gotowe do podania warzywa są miękkie, a zarazem lekko chrupiące.

Smacznego!

szparagi w ziołowym sosie

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 150 g jogurtu naturalnego Jagr
  • pęczek zielonych szparagów
  • cytryna
  • łyżeczka wyrazistej musztardy (np. dijon)
  • pęczek ulubionego, aromatycznego zioła, np. kolendry
  • 2 łyżki ulubionych ziaren (dynia, słonecznik)
  • 3 łyżki Masła Premium z Warlubia Jagr
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie: Zioła, jogurt i musztardę zmiksować razem na jednolity sos, dodać sok z cytryny i doprawić do smaku. Ziarna uprażyć na suchej patelni. Szparagi umyć i obrać odcinając zdrewniałe trzonki. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć szparagi z każdej strony przez kilka minut. Dodać sól i pieprz wedle uznania. Podawać od razu, polane sosem i posypane ziarnami.

Smacznego!

wiosenna zupa botwinkowa

z masłem Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 750 ml bulionu lub rosołu
  • kilka łyżek Masła Premium z Warlubia
  • 100 ml Kremowej ze śmietanką Jagr 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • pęczek botwinki
  • nieduży burak
  • mała marchewka
  • 2 ziemniaki
  • korzeń pietruszki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Gotuj wszystko do miękkości (około 15-20 minut). W tym czasie jajka ugotuj na twardo, obierz i odłóż na bok. Wlej kilka łyżek zupy do kubeczka Kremowej ze śmietanką, wymieszaj, przelej z kubeczka do garnka, i połącz z zupą mieszając. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podawaj w miseczkach, ze śmietankowym kleksem, posypaną poszatkowanym koperkiem.

Smacznego!

AROMATYCZNY SUFLET TRUSKAWKOWY

z masłem Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 4 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • Szklanka truskawek
  • 2 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • kubeczek słodkiej śmietanki
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta brązowego cukru i cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek, dodaj cukier puder i ubijaj aż do uzyskania sztywnej piany. Żółtka natomiast utrzyj z cukrem waniliowym i połącz z białkami. Dodaj do masy świeże truskawki, a następnie przełóż ją do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni i podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, by nie zdążył opaść. W miseczce wymieszaj słodką śmietankę doprawioną cynamonem.

Smacznego!

Kruche babeczki z mięsem

na maśle z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła

    Jagr Premium z Warlubia

  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

na farsz:

  • 500g dowolnego mięsa (najlepiej kurczaka,

    ryby czy mielonego)

  • cebula lub por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • 1 pomidor
  • ok. 220g roztapiającego się sera (np. mozzarella)
  • sól, pieprz, zioła lub inne przyprawy
  • olej lub oliwa do smażenia
  • odrobina masła Jagr Premium z Warlubia do wysmarowania foremki

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie:
Mąkę, pokrojone zimne masło, sól oraz jajko wymieszaj i zagnieć na jednolitą masę, owiń w folię i schłodź w lodówce przez ok godzinę. Cebulę i czosnek
obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu. W razie potrzeby podlej delikatnie wodą, by nie spalić czosnku. Gdy cebula będzie szklista i lekko zrumieniona, dodaj mięso i podsmaż razem.
Na sam koniec dodaj koncentrat, pokrojoną natkę pietruszki i dopraw do smaku. Zdejmij z ognia. Nastaw piekarnik na ok. 180°C, grzanie z góry i z dołu. Formę na muffinki lub silikonowe kokilki wysmaruj dobrze masłem. Podziel ciasto na tyle części, ile będzie babeczek, i każdą kulę rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 12 cm. Wyklej otwory w foremce lub kokilki. Do środka wykładaj mięso i pozbawionego skórki, pokrojonego pomidora.
Piecz przez około pół godziny, a na 5-10 minut przed końcem, połóż na babeczkach plasterki sera tak, by się roztopił.
Podawaj od razu, zanim ser zastygnie.

Smacznego!

CHRUPIĄCY MAKARON z ziołami

na maśle z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • ulubiony makaron

    (np. spaghetti, penne, fusilli)

  • ok. pół kostki masła Premium z Warlubia
  • minimum 1 ząbek czosnku
  • garść orzechów
  • ok. pół szklanki startego sera (najlepiej żółtego)
  • 2 natki pietruszki (lub innej zieleniny)

PRZYGOTOWANIE:

Masło podgrzej na patelni, dorzuć czosnek i przesmaż chwile, by się zezłocił, ale nie za długo, by nie stał się gorzki. W razie potrzeby, dolej odrobinkę wody.
Pokrój orzechy i jeśli lubisz, podsmaż je także. W garnku ugotuj makaron na styl al dente, czyli lekko twardawy. Odsącz go i przerzuć do garnka z masłem i czosnkiem, dodaj ser, wymieszaj i gdy ser się roztopi, od razu podawaj.

Smacznego!