A

Tosty serowe z boczkiem

i masłem Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 plastry sera gouda
  • 1 ser camembert
  • 8 plastrów boczku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • Szczypior
  • Szczypta mielonego kminku
  • 2 łyżki masła premium z Warlubia

PRZYGOTOWANIE:

Podsmaż plasterki boczku na patelni.

Pokrój w paski ser camembert i poszatkuj szczypior.

Przygotuj 4 kromki chleba i posmaruj delikatnie musztardą francuską.

Ułóż kolejno na każdej plasterek goudy, kilka plastrów camemberta, po 2 plasterki boczku, posyp szczypiorkiem i odrobiną kminku i przykryj drugą kromką.

Rozgrzej masło na patelni.

Ułóż gotowe tosty na patelni i smaż z obu stron do momentu aż zrobią się delikatnie chrupiące.

Zioła dodaj na końcu, żeby się nie spaliły!

Smacznego!

Tosty francuskie

z szynką parmeńską

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 4 kromki chleba
  • 3 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • 2 jajka
  • 84 plastry szynki parmeńskiej
  • garść rukoli, szpinaku lub innych liści
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Roztrzepać jajka widelcem w głębokim talerzu, dodaj sól i pieprz.

W jajku maczaj kromki chleba – dokładnie i z obu stron.

Rozgrzej masło na patelni i rozprowadź je po całej jej powierzchni.

Gdy zacznie skwierczeć, połóż na niej chleb i smaż obie jego strony, aż kromki przyjemnie się zarumienią (ale nie spalą!).

Przełóż chleb na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pochłonął nadmiar tłuszczu.

Na każdy z tostów połóż plaster szynki parmeńskiej, zielone liście i połówki pomidorków koktajlowych.

Smacznego!

Pasta jajeczna

z awokado do kanapek

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • łyżka masła Premium z Warlubia
  • sól i pieprz
  • pół czerwonej cebuli
  • szczypta majeranku lub innych

    aromatycznych ziół

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotuj na twardo, a gdy przestygną obierz i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę i awokado obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Jajka, cebulę, awokado, sok z cytryny, masło, i przyprawy umieść w jednej misce, a następnie dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

karmelizowana cebulka

na maśle z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 2 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • ok. 5-6 cebul
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej masło na patelni.

Pokrój cebulę w piórka i wrzuć na patelnię w dużej ilości.

Podsmażaj ją na średnim ogniu tak, by zeszkliła się i zaczęła pięknie pachnieć, ale nie spaliła. Dodaj sól i pieprz.

Smaż dalej aż do momentu, kiedy cebulka się zarumieni, a wtedy dodaj ocet balsamiczny.

Kontynuuj smażenie do czasu, aż nadmiar płynu odparuje.

Smacznego!

RISOTTO

z krewetkami i pomidorkami na maśle Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • ok. 250 g pomidorków cherry
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • szklanka ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto)
  • 200 g krewetek
  • pęczek świeżego oregano
  • kostka masła Premium z Warlubia
  • sól i pieprz
  • twardy ser (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Na głębokiej patelni, na średnim ogniu roztopić część masła, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę, aż zmięknie, dość często mieszając, by masło się nie spaliło. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili i jeszcze chwilę smażyć. Dodajemy więcej masła, wsypujemy ryż do risotto. Smażymy przez 2 minuty, następnie podlewamy winem. Poczekać chwilę, aż wino odparuje i dolewać bulion po trochu, często mieszając.

W międzyczasie przesmażyć oczyszczone krewetki na maśle. Wystarczą 4 minuty ;)

Na małej ilości masła podsmażyć przekrojone na pół pomidorki cherry aż się leciutko zrumienią.

Do ryżu dodać podsmażone krewetki, pomidorki cherry i posiekane oregano, doprawić solą i pieprzem. Gotowe risotto podajemy tak, jak lubimy, np. posypane twardym serem i kilkoma listkami oregano.

Smacznego!

Aromatyczne Rydze

z patelni ze śmietaną

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • z patelni ze śmietaną
  • z patelni ze śmietaną
  • pół kubka śmietany 12 %
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • świeża bagietka lub ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby oczyść dokładnie i osącz.

Większe kapelusze pokrój.

Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.

Podsmażaj rydze około 20-30 minut (aż zmiękną), dodaj posiekany czosnek i podsmażaj około minuty.

Dodaj śmietanę, przyprawy, posiekane zioła i przesmaż razem jeszcze chwilę.

Podawaj na świeżej bagietce lub z ziemniakami.

Smacznego!

Domowe lody

chlebowo maslane

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • kostka masła Premium z Warlubia
  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 2,5 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek jaj
  • 100 g palonego masła

    (z ok. 100-150 g masła Premium z Warlubia)

  • czerstwe pieczywo

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj palone masło – pokrój kostkę masła i wrzuć na patelnię z jasnym dnem.

Podgrzewaj, aż do momentu, gdy zbrązowieje, ale się nie spali.

Zdejmij patelnię z gazu i przelej do innego naczynia.

Śmietankę i mleko wlej do garnka, zagotuj, zdejmij z ognia i przestudź.

Pieczywo drobno pokrusz lub zetrzyj na tarce (ale nie na pył), podsmaż chwilę na maśle.

Żółtka ubij na puszysty krem i zalej mleczną mieszanką.

Masę przelej do garnka, dodaj palone masło, podgrzewaj do zgęstnienia (nie gotuj!), zdejmij z gazu i schłodź.

Dosyp kawałki pieczywa i wymieszaj.

Chłodną masę przełóż do keksówki, wstaw do zamrażarki i mieszaj co godzine.

Smacznego!

PIKANTNA PASTA

kanapkowa z cukinii
z masłem Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2-3 cebule
  • ok. łyżki Masła Premium z Warlubia
  • łyżka pomidorowego koncentratu
  • kawałek papryczki chili lub kilka

    kropli sosu Sriracha

  • sól i pieprz
  • garść kolendry
  • opcjonalnie: cukier

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij na maśle.

Obierz cukinię i zetrzyj na tarce.

Dorzuć ją do cebuli, przemieszaj i podduś na patelni, by zredukować wodę, a całość nabrała konsystencji idealnej do smarowania.

Dodaj koncentrat, przyprawy i poszarpaną kolendrę.

Zjedz od razu lub przełóż do słoiczka.

Smacznego!

Gruszki karmelizowane

z lodami

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 4 gruszki
  • 6 łyżeczek cukru
  • 4 łyżki masła Premium z Warlubia
  • cynamon
  • opcjonalnie: imbir, goździki,

    kardamon, łyżeczka ekstraktu


    z wanilii

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój gruszki na ćwiartki, lecz ich nie obieraj, a następnie usuń gniazda nasienne.

Na dużej patelni rozpuść masło i połóż gruszki środkiem do dołu.

Podsmażaj je, a gdy zbrązowieją i zmiękną, przewróć na drugą stronę.

Gdy i ta strona się zezłoci, wsyp na patelnię cukier, dodaj łyżkę wody, cynamon i inne przyprawy według upodobania. Zamieszaj całość, by cukier rozpuścił się, a gruszka obtoczyła się w mazi i przesiąknął aromatem przypraw.

Gruszki podawaj od razu, na ciepło, razem z lodami.

Udekoruj listkami mięty.

Smacznego!

GRILLOWANA FASOLKA
SZPARAGOWA

z serem i kaparami

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 6 łyżek masła Premium z Warlubia
  • ok. 150 g ulubionego sera

    (biały, parmezan)

  • sól i pieprz
  • kapary
  • świeże zioła

PRZYGOTOWANIE:

Rozpal grilla. Umyj fasolkę i odetnij jej końce.

Zblanszuj ją we wrzątku, nie dłużej niż 3-4 minuty, a następnie wrzuć na sitko i przelej zimną wodą.

Wyłóż fasolkę na tackę do grillowania, posyp przyprawami.

2/3 masła podziel na małe kawałeczki i wyłóż równomiernie na fasolkę.

Umieść tackę na rozgrzanym grillu i piecz co jakiś czas przewracając fasolkę szczypcami lub szpatułką.

Gdy się zarumieni, posyp ziołami, serem i kaparami, a całość polej roztopionym masłem.

Smacznego!

owoce zapiekane

pod kokosowo-maślaną kruszonką

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 200 g owoców

    np. jagód, malin, porzeczek

  • 3 jabłka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki ulubionych orzechów
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła Premium z Warlubia
  • świeże listki np. mięty lub melisy
  • szczypta cynamonu
  • garść wiórek kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

Owoce myjemy, z jabłek wycinamy gniazda nasienne, przekrawamy na pół, a potem na plastry.

Układamy je w małych naczyniach, które można zapiekać – najpierw owoce leśne, a potem jabłka.

W blenderze miksujemy płatki owsiane, słonecznik i wiórki kokosowe, następnie dodajemy miód, masło i cynamon, a powstałą kruszonką posypujemy owoce.

Naczynia zapiekamy przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Gotowy deser dekorujemy zielonymi listkami, można dodać do każdego także gałkę ulubionych lodów.

Smacznego!

Botwina

w śmietanowym sosie

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 0,5kg liści botwiny
  • 2 natki pietruszki
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2-3 łyżki masła Premium z Warlubia
  • 2–3 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: łyżka mąki
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: przyprawy,

    np. curry, kminek, garam masala

PRZYGOTOWANIE:

Umyj i osącz liście botwiny, młode ogonki zostaw, grube odetnij.

Natkę umyj i odsącz.

Posiekaj czosnek i podsmaż go na maśle. Dodaj botwinę i natkę, a następnie zblanszuj, uważając, by liście pozostały lekko chrupkie.

W tym czasie wymieszaj śmietanę z przyprawami w ulubionych proporcjach i dodaj do liści botwiny.

W razie potrzeby zagęść sos mąką.

Na sam koniec dopraw całość sokiem z cytryny.

Jedz jako samodzielne danie lub jako dodatek do kaszy, ryżu czy młodych ziemniaków. Podawaj na zimno, jako samodzielne danie lub piknikową sałatkę.

Smacznego!

Orzeźwiająca sałatka

z młodych ziemniaków i bobu

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 500 g młodego bobu
  • świeży ogórek
  • pół cytryny
  • 1/4 kostki masła z Warlubia
  • natka pietruszki
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: kapary

PRZYGOTOWANIE:

Młode ziemniaczki umyj i wyszoruj dokładnie, a te większe przekrój na pół.

W osobnej misce dokładnie natrzyj je masłem z dodatkiem soli i pieprzu.

Piecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30-40 minut, aż będą spadać z wbitego w nie widelca i delikatnie się zezłocą.

Bób ugotuj w osolonej wodzie do wersji al dente (uważaj, by nie przegotować). Ogórka i natkę pietruszki poszatkuj, a następnie wymieszaj z bobem i ziemniaczkami w dużej misce.

Smacznego!

Rzodkiewka smażona

na maśle Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • kilka pęczków rzodkiewki
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/4 kostki masła z Premium Warlubia
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Rzodkiewki umyj, osusz, odetnij ogonki i liście (odłóż je na bok), a następnie pokrój – mniejsze na pół, większe na ćwiartki. Dymkę, szczypior i czosnek poszatkuj.

Rozpuść na patelni trochę masła, wrzuć pokrojone rzodkiewki i dymkę.

Smaż kilka minut, aż rzodkiewki staną się przezroczyste i lśniące, w tym czasie bardzo dokładnie wypłucz liście rzodkiewki. Dorzuć szczypior, czosnek i liście rzodkiewki na patelnię, a następnie duś jeszcze przez dłuższą chwilę, aż liście zmiękną i zmienią kolor.

Dopraw solą i pieprzem do smaku, podawaj na ciepło, jako samodzielne danie lub dodatek do mięs z grilla.

Smacznego!

szparagi

z masłem Premium z Warlubia,
czosnkiem i parmezanem

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 5 łyżek Masła Premium z Warlubia
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 200g startego na wiórki parmezanu
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie gałka musztatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj patelnię – na tyle dużą, by zmieściła wszystkie szparagi.

Szparagi dokładnie umyj, odetnij stwardniałe końcówki.

Czosnek pokrój w plasterki i chwilę przesmaż na maśle.

Do czosnku dorzucić szparagi i smażyć pod przykryciem aż szparagi staną się chrupiące (nie zupełnie miękkie), czyli około 10 minut.

Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, podawać natychmiast posypane parmezanem.

Smacznego!

babcine pierogi

z truskawkami
polane masłem Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • mąka pszenna (1 kg )
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 0,5 l zimnej wody
  • świeźe truskawki
  • 3 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, olej, wodę i jajka połączyć ze sobą, ugnieść, a następnie dokładnie wyrobić, podsypując mąką, na jednolite, sprężyste ciasto.

Ciasto podzielić na 3 części, 1 zostawić, pozostałe dwie przykryć ściereczką kuchenną, by nie wyschły.

1 część rozwałkować, niezbyt cienko (by pierogi się nie rozpadły przy gotowaniu),a następnie przy pomocy szklanki wyciąć z niego maksymalnie dużo kółek.

Jako farsz wkładać świeże truskawki – całe lub przekrojone na mniejsze części

Smacznego!

kruche ciasto

z jabłkami z Kujaw na maśle
Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • kostka masła Premium z Warlubia (200g)
  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany

PRZYGOTOWANIE:

Posiekaj masło z cukrem pudrem, mąką pszenną i kukurydzianą. Dodaj żółtko jaja i śmietanę, zagnieć i uformuj dwie kule (mniejszą i większą). Owiń obie w folię i odłóż do lodówki.

Obierz jabłka (polecamy te z Kujaw), pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój je w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, posyp cukrem i cynamonem.

Wyjmij większą kulę ciasta z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nią spód formy o średnicy 24 cm. Spód i ścianki ciasta nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmij podpieczony spód i wyłóż na niego jabłka.

Wyjmij mniejszą kulę, rozwałkuj ją i pokrój w paski o szerokości ok. 1,5 cm, przykryj nimi ciasto tak, by paski utworzyły tzw. „kratkę”. Gdy skończysz, posmaruj całość roztrzepanym białkiem.

Ciasto piecz w 180 stopniach przez 25-35 minut (sprawdzając, czy wierzch za bardzo się nie przypieka). Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Jajecznica

z kurkami
na maśle Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 10 jajek (najlepiej ekologiczne)
  • masło Premium z Warlubia
  • ok. 200 g kurek
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kurki oczyścić i pokroić, cebulę obrać i poszatkować, szczypiorek posiekać.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać kurki i podsmażać przez ok. 5-10 minut.

Wbić jaja do misy, delikatnie roztrzepać, doprawić solą i pieprzem.

Wlać masę jajową na patelnię i podgrzewać aż osiągnie pożądaną konsystencję.

Podawać ze świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!