krem maślany

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18% lub jogurtu

    naturalnego

  • 1/2 szklanki oleju
  • ekstrakt waniliowy
  • kruszonka:

    – masło

    – cukier

    – mąka

  • dowolne owoce np. jabłko, śliwka

PRZYGOTOWANIE:

Masło z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę stopniowo zwiększając obroty miksera z wolnych na średnie, gdy cukier zmiesza się z masłem
ubijaj masę przez około 3 minuty.

Dodaj serek maskarpone, a następnie: jeśli przygotowujesz jasny krem - kilka kropli aromatu, jeśli kolorowy krem - barwniki spożywcze.
Ubijaj przez kolejną minutę. Jeśli krem ma być bardziej gęsty dodaj więcej serka maskarpone.

tosty

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 plastry sera gouda
  • 1 ser camembert
  • 8 plastrów boczku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • Szczypior
  • Szczypta mielonego kminku
  • 2 łyżki masła premium z Warlubia

PRZYGOTOWANIE:

Podsmaż plasterki boczku na patelni.

Pokrój w paski ser camembert i poszatkuj szczypior.

Przygotuj 4 kromki chleba i posmaruj delikatnie musztardą francuską.

Ułóż kolejno na każdej plasterek goudy, kilka plastrów camemberta, po 2 plasterki boczku, posyp szczypiorkiem i odrobiną kminku i przykryj drugą kromką.

Rozgrzej masło na patelni.

Ułóż gotowe tosty na patelni i smaż z obu stron do momentu aż zrobią się delikatnie chrupiące.

Zioła dodaj na końcu, żeby się nie spaliły!

Karp

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 7-8 dzwonka karpia
  • ok. 50 g Masła Premium z Warlubia
  • mąka do obtaczania ryby
  • olej do smażenia (np. rzepakowy)
  • ok. 50 ml wody
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • przyprawy do smaku, np. chili
  • czosnek, cebulka

PRZYGOTOWANIE:

Oprawionego karpia pokrój na dzwonka, umyj i osusz ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i odstaw na co najmniej kilka minut.

W tym czasie rozgrzej na patelni tłuszcz i piekarnik do 200 stopni.

Po kolei smaż kawałki ryby aż będą złote i układaj w naczyniu do zapiekania (tym, które wyląduje na świątecznym stole).

Na dno naczynia wlej wodę, a na dzwonka ułóż wiórki masła, a także gałązki świeżych ziół.

Przykryj naczynie pokrywką i piecz wtemperaturze 200°C przez około 30 min.

Po tym czasie wyjmij naczynie z pieca, zdejmij pokrywę, usuń zieleninę i zapiekaj rybę jeszcze przez 10 minut tak, by jego wierzch stał się chrupiący.

Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki i oprócz przyprawami, np. chili czy czosnkiem.

Od razu podawaj na stół.

Zioła dodaj na końcu, żeby się nie spaliły!

pierniczki

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. porcje)

  • 150 g Masła Premium z Warlubia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki miodu, syropu z agawy lub
    syropu klonowego
  • 4,5 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • przyprawy, np. kardamon, goździki, imbir, cynamon

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i ugnieć na jednolite, tłuste i miękkie ciasto o konsystencji plasteliny.

Ciasto rozwałkuj na cienko (ok. 3 milimetry grubości).

Za pomocą foremek (lub szklanki) wycinaj dowolne kształty, układaj na blasze wyłożonej papierem i piecz w 180 stopniach przez ok. 10 minut.

Tosty

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. porcje)

  • 4 kromki chleba
  • 3 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • 2 jajka
  • 84 plastry szynki parmeńskiej
  • garść rukoli, szpinaku lub innych liści
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Roztrzepać jajka widelcem w głębokim talerzu, dodaj sól i pieprz.

W jajku maczaj kromki chleba – dokładnie i z obu stron.

Rozgrzej masło na patelni i rozprowadź je po całej jej powierzchni.

Gdy zacznie skwierczeć, połóż na niej chleb i smaż obie jego strony, aż kromki przyjemnie się zarumienią (ale nie spalą!).

Przełóż chleb na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pochłonął nadmiar tłuszczu.

Na każdy z tostów połóż plaster szynki parmeńskiej, zielone liście i połówki pomidorków koktajlowych.

risotto

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • ok. 250 g pomidorków cherry
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • szklanka ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto)
  • 200 g krewetek
  • pęczek świeżego oregano
  • kostka masła Premium z Warlubia
  • sól i pieprz
  • twardy ser (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Na głębokiej patelni, na średnim ogniu roztopić część masła, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę, aż zmięknie, dość często mieszając, by masło się nie spaliło. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili i jeszcze chwilę smażyć. Dodajemy więcej masła, wsypujemy ryż do risotto. Smażymy przez 2 minuty, następnie podlewamy winem. Poczekać chwilę, aż wino odparuje i dolewać bulion po trochu, często mieszając.

W międzyczasie przesmażyć oczyszczone krewetki na maśle. Wystarczą 4 minuty ;)

Na małej ilości masła podsmażyć przekrojone na pół pomidorki cherry aż się leciutko zrumienią.

Do ryżu dodać podsmażone krewetki, pomidorki cherry i posiekane oregano, doprawić solą i pieprzem. Gotowe risotto podajemy tak, jak lubimy, np. posypane twardym serem i kilkoma listkami oregano.

Pasta

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. porcje)

  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • łyżka masła Premium z Warlubia
  • sól i pieprz
  • pół czerwonej cebuli
  • szczypta majeranku lub innych
    aromatycznych ziół

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotuj na twardo, a gdy przestygną obierz i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę i awokado obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Jajka, cebulę, awokado, sok z cytryny, masło, i przyprawy umieść w jednej misce, a następnie dokładnie wymieszaj.

Cebulka

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. porcje)

  • 2 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • ok. 5-6 cebul
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej masło na patelni.

Pokrój cebulę w piórka i wrzuć na patelnię w dużej ilości.

Podsmażaj ją na średnim ogniu tak, by zeszkliła się i zaczęła pięknie pachnieć, ale nie spaliła. Dodaj sól i pieprz.

Smaż dalej aż do momentu, kiedy cebulka się zarumieni, a wtedy dodaj ocet balsamiczny.

Kontynuuj smażenie do czasu, aż nadmiar płynu odparuje.

GRUSZKI

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 4 gruszki
  • 6 łyżeczek cukru
  • 4 łyżki masła Premium z Warlubia
  • cynamon
  • opcjonalnie: imbir, goździki,
    kardamon, łyżeczka ekstraktu
    z wanilii

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój gruszki na ćwiartki, lecz ich nie obieraj, a następnie usuń gniazda nasienne.

Na dużej patelni rozpuść masło i połóż gruszki środkiem do dołu.

Podsmażaj je, a gdy zbrązowieją i zmiękną, przewróć na drugą stronę.

Gdy i ta strona się zezłoci, wsyp na patelnię cukier, dodaj łyżkę wody, cynamon i inne przyprawy według upodobania. Zamieszaj całość, by cukier rozpuścił się, a gruszka obtoczyła się w mazi i przesiąknął aromatem przypraw.

Gruszki podawaj od razu, na ciepło, razem z lodami.

Udekoruj listkami mięty.

Lody

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 1 porcje)

  • kostka masła Premium z Warlubia
  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 2,5 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek jaj
  • 100 g palonego masła
    (z ok. 100-150 g masła Premium z Warlubia)
  • czerstwe pieczywo

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj palone masło – pokrój kostkę masła i wrzuć na patelnię z jasnym dnem.

Podgrzewaj, aż do momentu, gdy zbrązowieje, ale się nie spali.

Zdejmij patelnię z gazu i przelej do innego naczynia.

Śmietankę i mleko wlej do garnka, zagotuj, zdejmij z ognia i przestudź.

Pieczywo drobno pokrusz lub zetrzyj na tarce (ale nie na pył), podsmaż chwilę na maśle.

Żółtka ubij na puszysty krem i zalej mleczną mieszanką.

Masę przelej do garnka, dodaj palone masło, podgrzewaj do zgęstnienia (nie gotuj!), zdejmij z gazu i schłodź.

Dosyp kawałki pieczywa i wymieszaj.

Chłodną masę przełóż do keksówki, wstaw do zamrażarki i mieszaj co godzine.

Pasta

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. porcje)

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2-3 cebule
  • ok. łyżki Masła Premium z Warlubia
  • łyżka pomidorowego koncentratu
  • kawałek papryczki chili lub kilka
    kropli sosu Sriracha
  • sól i pieprz
  • garść kolendry
  • opcjonalnie: cukie

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij na maśle.

Obierz cukinię i zetrzyj na tarce.

Dorzuć ją do cebuli, przemieszaj i podduś na patelni, by zredukować wodę, a całość nabrała konsystencji idealnej do smarowania.

Dodaj koncentrat, przyprawy i poszarpaną kolendrę.

Zjedz od razu lub przełóż do słoiczka.

Owoce zapiekane

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 200 g owoców
    np. jagód, malin, porzeczek
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki ulubionych orzechów
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła Premium z Warlubia
  • świeże listki np. mięty lub melisy
  • szczypta cynamonu
  • garść wiórek kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

Owoce myjemy, z jabłek wycinamy gniazda nasienne, przekrawamy na pół, a potem na plastry.

Układamy je w małych naczyniach, które można zapiekać – najpierw owoce leśne, a potem jabłka.

W blenderze miksujemy płatki owsiane, słonecznik i wiórki kokosowe, następnie dodajemy miód, masło i cynamon, a powstałą kruszonką posypujemy owoce.

Naczynia zapiekamy przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Gotowy deser dekorujemy zielonymi listkami, można dodać do każdego także gałkę ulubionych lodów.

FASOLKA

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 6 łyżek masła Premium z Warlubia
  • ok. 150 g ulubionego sera
    (biały, parmezan)
  • sól i pieprz
  • kapary
  • świeże zioła

PRZYGOTOWANIE:

Rozpal grilla. Umyj fasolkę i odetnij jej końce.

Zblanszuj ją we wrzątku, nie dłużej niż 3-4 minuty, a następnie wrzuć na sitko i przelej zimną wodą.
Wyłóż fasolkę na tackę do grillowania, posyp przyprawami.

2/3 masła podziel na małe kawałeczki i wyłóż równomiernie na fasolkę.

Umieść tackę na rozgrzanym grillu i piecz co jakiś czas przewracając fasolkę szczypcami lub szpatułką.

Gdy się zarumieni, posyp ziołami, serem i kaparami, a całość polej roztopionym masłem.

Rydze

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • pół kubka śmietany 12 %
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • świeża bagietka lub ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby oczyść dokładnie i osącz.

Większe kapelusze pokrój.

Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.

Podsmażaj rydze około 20-30 minut (aż zmiękną), dodaj posiekany czosnek i podsmażaj około minuty.

Dodaj śmietanę, przyprawy, posiekane zioła i przesmaż razem jeszcze chwilę.

Podawaj na świeżej bagietce lub z ziemniakami.

Botwina

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 0,5kg liści botwiny
  • 2 natki pietruszki
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2-3 łyżki masła Premium z Warlubia
  • 2–3 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: łyżka mąki
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: przyprawy,
    np. curry, kminek, garam masala

PRZYGOTOWANIE:

Umyj i osącz liście botwiny, młode ogonki zostaw, grube odetnij.

Natkę umyj i odsącz.

Posiekaj czosnek i podsmaż go na maśle. Dodaj botwinę i natkę, a następnie zblanszuj, uważając, by liście pozostały lekko chrupkie.

W tym czasie wymieszaj śmietanę z przyprawami w ulubionych proporcjach i dodaj do liści botwiny.

W razie potrzeby zagęść sos mąką.

Na sam koniec dopraw całość sokiem z cytryny.

Jedz jako samodzielne danie lub jako dodatek do kaszy, ryżu czy młodych ziemniaków. Podawaj na zimno, jako samodzielne danie lub piknikową sałatkę.

Sałatka

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 500 g młodego bobu
  • świeży ogórek
  • pół cytryny
  • 1/4 kostki masła z Warlubia
  • natka pietruszki
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: kapary

PRZYGOTOWANIE:

Młode ziemniaczki umyj i wyszoruj dokładnie, a te większe przekrój na pół.

W osobnej misce dokładnie natrzyj je masłem z dodatkiem soli i pieprzu.

Piecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30-40 minut, aż będą spadać z wbitego w nie widelca i delikatnie się zezłocą.

Bób ugotuj w osolonej wodzie do wersji al dente (uważaj, by nie przegotować). Ogórka i natkę pietruszki poszatkuj, a następnie wymieszaj z bobem i ziemniaczkami w dużej misce.

RZODKIEWKA

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 1 porcje)

  • kilka pęczków rzodkiewki
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/4 kostki masła z Premium Warlubia
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Rzodkiewki umyj, osusz, odetnij ogonki i liście (odłóż je na bok), a następnie pokrój – mniejsze na pół, większe na ćwiartki. Dymkę, szczypior i czosnek poszatkuj.

Rozpuść na patelni trochę masła, wrzuć pokrojone rzodkiewki i dymkę.

Smaż kilka minut, aż rzodkiewki staną się przezroczyste i lśniące, w tym czasie bardzo dokładnie wypłucz liście rzodkiewki. Dorzuć szczypior, czosnek i liście rzodkiewki na patelnię, a następnie duś jeszcze przez dłuższą chwilę, aż liście zmiękną i zmienią kolor.

Dopraw solą i pieprzem do smaku, podawaj na ciepło, jako samodzielne danie lub dodatek do mięs z grilla.

szparagi

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 5 łyżek Masła Premium z Warlubia
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 200g startego na wiórki parmezanu
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie gałka musztatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj patelnię – na tyle dużą, by zmieściła wszystkie szparagi.

Szparagi dokładnie umyj, odetnij stwardniałe końcówki.

Czosnek pokrój w plasterki i chwilę przesmaż na maśle.

Do czosnku dorzucić szparagi i smażyć pod przykryciem aż szparagi staną się chrupiące (nie zupełnie miękkie), czyli około 10 minut.

Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, podawać natychmiast posypane parmezanem.

pierogi

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. porcje)

  • mąka pszenna (1 kg )
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 0,5 l zimnej wody
  • opcjonalnie 1 jajko
  • świeźe truskawki
  • 3 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, olej, wodę i jajko (jeśli chchesz je dodać) połączyć ze sobą, ugnieść, a następnie dokładnie wyrobić, podsypując mąką, na jednolite, sprężyste ciasto.

Ciasto podzielić na 3 części, 1 zostawić, pozostałe dwie przykryć ściereczką kuchenną, by nie wyschły.

1 część rozwałkować, niezbyt cienko (by pierogi się nie rozpadły przy gotowaniu),a następnie przy pomocy szklanki wyciąć z niego maksymalnie dużo kółek.

Jako farsz wkładać świeże truskawki – całe lub przekrojone na mniejsze części

Ciasto kruche

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 1 porcje)

  • kostka masła Premium z Warlubia (200g)
  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany

PRZYGOTOWANIE:

Posiekaj masło z cukrem pudrem, mąką pszenną i kukurydzianą. Dodaj żółtko jaja i śmietanę, zagnieć i uformuj dwie kule (mniejszą i większą). Owiń obie w folię i odłóż do lodówki.

Obierz jabłka (polecamy te z Kujaw), pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój je w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, posyp cukrem i cynamonem.

Wyjmij większą kulę ciasta z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nią spód formy o średnicy 24 cm. Spód i ścianki ciasta nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmij podpieczony spód i wyłóż na niego jabłka.

Wyjmij mniejszą kulę, rozwałkuj ją i pokrój w paski o szerokości ok. 1,5 cm, przykryj nimi ciasto tak, by paski utworzyły tzw. „kratkę”. Gdy skończysz, posmaruj całość roztrzepanym białkiem.

Ciasto piecz w 180 stopniach przez 25-35 minut (sprawdzając, czy wierzch za bardzo się nie przypieka). Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

jajecznica

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 1 porcje)

  • 10 jajek (najlepiej ekologiczne)
  • masło Premium z Warlubia
  • ok. 200 g kurek
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kurki oczyścić i pokroić, cebulę obrać i poszatkować, szczypiorek posiekać.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać kurki i podsmażać przez ok. 5-10 minut.

Wbić jaja do misy, delikatnie roztrzepać, doprawić solą i pieprzem.

Wlać masę jajową na patelnię i podgrzewać aż osiągnie pożądaną konsystencję.

Podawać ze świeżym szczypiorkiem.

Tort

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • pół kostki Masła Premium z Warlubia
  • główka kapusty białej
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 3 cebule
  • ok. 10 dag suszonych grzybów
  • kubek śmietany
  • grzyby do sosu (np. podgrzybki lub pieczarki)
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę sparz w osolonym wrzątku i rozłóż liście.

Ugotuj obie kasze, wymieszaj, dopraw ulubionymi przyprawami i ziołami.

Dodaj jajko żeby związać farsz.

Poszatkuj cebulkę i podsmaż ją na maśle.

Suszone grzyby ugotuj do miękkości.

Cebulę i grzyby wymieszaj z kaszą.

Tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj tłuszczem, a następnie układaj w niej kolejno warstwy kapusty i kaszy, tak by kapusta stanowiła pierwszą i ostatnią warstwę.

Tort piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut.

W tym czasie przygotuj sos grzybowy - posmaż grzyby na maśle, dodaj śmietanę i przypraw.

Po upieczeniu usuń z tortownicy zbytnio przypieczone liście.

Podawaj na gorąco, krój tak jak tort i polej sosem.

Faworki

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 40 dag mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • 8 żółtek
  • ok. 5 sporych łyżek gęstej, kwaśnej
    śmietany

PRZYGOTOWANIE:

Przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, spirytus, śmietanę i masło.

Zagnieć na jednolitą masę, przełóż na blat i uderzaj wałkiem tak, by je rozpłaszczyć. Gdy to się stanie, zwiń je ponownie i znów uderzaj wałkiem. Proces powtórz kilkanaście razy – dzięki temu ciasto będzie miało dużo efektownych bąbelków.

Rozwałkuj cienko ciasto możliwie najmniej podsypując je mąką.

Z ciasta wycinaj wzory gwiazdek – przy pomocy foremki lub ręcznie z koła wyciętego przy pomocy szklanki.

Jedną gwiazdkę połóż na drugiej gwiazdce (tak, by ich ramiona nie stykały się ze sobą), a następnie dociśnij palcem środek, by skleić gwiazdki ze sobą.

Smaż gwiazdki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, a następnie wyjmuj łyżką cedzakową i osączaj na ręczniku papierowym.

Gdy gwiazdki ostygną, posypać grubo cukrem pudrem i nałożyć trochę dżemu do środka gwiazdki.

Zielone masło

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • kostka Masła Premium z Warlubia
  • ulubiona zielenina (koperek, natka
    pietruszki,kolendra)
  • sok z cytryny
  • czosnek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, by zdążyło zmięknąć.

Wszystkie składniki w odpowiadającej upodobaniom ilości zmiksować tak, by masło zyskało zieloną barwę, ale w maśle nadal widać było kawałki zieleniny.

Przełożyć do miseczki lub innego pojemnika, przechowywać i używać tak, jak zwykłe masło.

Krewetki

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • krewetki z ogonkami
  • oliwa z oliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • ok. 2-3 łyżek Masła
    Premium z Warlubia
  • chilli (płatki lub świeża papryczka)
  • sos sojowy
  • sok z limonki
  • ulubiona zielenina (np. kolendra,
    pietruszka, mięta

PRZYGOTOWANIE:

Papryczkę chilli (jeśli masz świeżą) pokrój na plasterki, zieleninę poszatkuj.

W dużej misce wymieszaj chilli, krewetki, sos sojowy, sok z limonki oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek.

Odstaw na co najmniej kwadrans, aby krewetki przeszły smakiem przypraw.

Na patyczki do szaszłyków nadziewaj po ok. 4-5 krewetek.

Na patelni rozgrzej mocno oliwę, dodaj masło, a następnie delikatnie połóż szaszłyki i przesmażaj ok. 3 minut z jednej strony, by delikatnie się zezłociły.

Podawaj na talerzu posypane zieleniną.

Ciasteczka

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. porcje)

  • 250 g masła Premium z Warlubia
  • skórka otarta z 2 wyszorowanych cytryn
  • opcjonalnie: aromat cytrynowy dla
    wzmocnienia smaku
  • 100 g cukru pudru
  • ok. 330 g mąki pszennej
  • opcjonalnie: dżem cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

Zimne masło pokrój na kawałki. Cytrynę wyszoruj, zalej wrzątkiem i otrzyj wyłącznie żółtą skórkę owocu.

Składniki  (poza dżemem) zagnieć ze sobą na jednolitą masę (lub zmiksuj), a następnie wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Ciasto rozwałkuj na około 3 milimetry grubości i podsyp delikatnie mąką.

Wycinaj pożądany kształt ciasteczek, np. gwiazdki, a następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach, gdyż ciasto nie zwiększy znacząco objętości.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC przez 5-7 minut. Przed podaniem ostudź, najlepiej na kratce.

warzywa

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • młode warzywa
    (marchew, ziemniaki,czosnek,
    pietruszka...)
  • masło Premium z Warlubia
  • miód
  • sos sojowy
  • sól i pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • opcjonalnie: ostry sos
    (np. Tabasco czy Sriracha)

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek obierz i rozgnieć, a pozostałe warzywa obierz, umyj, osusz i poszatkuj na równej wielkości kawałki, np. plasterki, lub jeśli wolisz, przekrój na połowy.

Zagotuj i osól wodę, wrzuć warzywa, zblanszuj lekko i odsącz. Rozgrzej masło
na patelni, wrzuć warzywa, pilnuj, by masło się nie spaliło. Po chwili dodaj miód, około 1-2 łyżek sosu sojowego, przesmaż chwilę.

Dorzuć gałązkę rozmarynu, przykryj i duś jeszcze kilka minut lekko potrząsając patelnią co jakiś czas. Gotowe do podania warzywa są miękkie, a zarazem lekko chrupiące.

szparagi

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 2 porcje)

  • 150 g jogurtu naturalnego Jagr
  • pęczek zielonych szparagów
  • cytryna
  • łyżeczka wyrazistej musztardy (np. dijon)
  • pęczek ulubionego, aromatycznego zioła, np. kolendry
  • 2 łyżki ulubionych ziaren (dynia, słonecznik)
  • 3 łyżki Masła Premium z Warlubia Jagr
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie: Zioła, jogurt i musztardę zmiksować razem na jednolity sos, dodać sok z cytryny i doprawić do smaku. Ziarna uprażyć na suchej patelni. Szparagi umyć i obrać odcinając zdrewniałe trzonki. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć szparagi z każdej strony przez kilka minut. Dodać sól i pieprz wedle uznania. Podawać od razu, polane sosem i posypane ziarnami.

zupa botwinka

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 750 ml bulionu lub rosołu
  • kilka łyżek Masła Premium z Warlubia
  • 100 ml Kremowej ze śmietanką Jagr 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • pęczek botwinki
  • nieduży burak
  • mała marchewka
  • 2 ziemniaki
  • korzeń pietruszki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Gotuj wszystko do miękkości (około 15-20 minut). W tym czasie jajka ugotuj na twardo, obierz i odłóż na bok. Wlej kilka łyżek zupy do kubeczka Kremowej ze śmietanką, wymieszaj, przelej z kubeczka do garnka, i połącz z zupą mieszając. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podawaj w miseczkach, ze śmietankowym kleksem, posypaną poszatkowanym koperkiem.

suflet

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 1 porcje)

  • 4 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • Szklanka truskawek
  • 2 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • kubeczek słodkiej śmietanki
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta brązowego cukru i cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek, dodaj cukier puder i ubijaj aż do uzyskania sztywnej piany. Żółtka natomiast utrzyj z cukrem waniliowym i połącz z białkami. Dodaj do masy świeże truskawki, a następnie przełóż ją do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni i podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, by nie zdążył opaść. W miseczce wymieszaj słodką śmietankę doprawioną cynamonem.

babeczki z mięsem

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 12 porcje)

na ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • Jagr Premium z Warlubia
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
na farsz:
  • 500g dowolnego mięsa (najlepiej kurczaka,
    ryby czy mielonego)
  • cebula lub por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • 1 pomidor
  • ok. 220g roztapiającego się sera (np. mozzarella)
  • sól, pieprz, zioła lub inne przyprawy
  • olej lub oliwa do smażenia
  • odrobina masła Jagr Premium z Warlubia do wysmarowania foremki

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie:
Mąkę, pokrojone zimne masło, sól oraz jajko wymieszaj i zagnieć na jednolitą masę, owiń w folię i schłodź w lodówce przez ok godzinę. Cebulę i czosnek
obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu. W razie potrzeby podlej delikatnie wodą, by nie spalić czosnku. Gdy cebula będzie szklista i lekko zrumieniona, dodaj mięso i podsmaż razem.
Na sam koniec dodaj koncentrat, pokrojoną natkę pietruszki i dopraw do smaku. Zdejmij z ognia. Nastaw piekarnik na ok. 180°C, grzanie z góry i z dołu. Formę na muffinki lub silikonowe kokilki wysmaruj dobrze masłem. Podziel ciasto na tyle części, ile będzie babeczek, i każdą kulę rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 12 cm. Wyklej otwory w foremce lub kokilki. Do środka wykładaj mięso i pozbawionego skórki, pokrojonego pomidora.
Piecz przez około pół godziny, a na 5-10 minut przed końcem, połóż na babeczkach plasterki sera tak, by się roztopił.
Podawaj od razu, zanim ser zastygnie.

Makaron

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 1 porcje)

  • ulubiony makaron
    (np. spaghetti, penne, fusilli)
  • ok. pół kostki masła Premium z Warlubia
  • minimum 1 ząbek czosnku
  • garść orzechów
  • ok. pół szklanki startego sera (najlepiej żółtego)
  • 2 natki pietruszki (lub innej zieleniny)

PRZYGOTOWANIE:

Masło podgrzej na patelni, dorzuć czosnek i przesmaż chwile, by się zezłocił, ale nie za długo, by nie stał się gorzki. W razie potrzeby, dolej odrobinkę wody.
Pokrój orzechy i jeśli lubisz, podsmaż je także. W garnku ugotuj makaron na styl al dente, czyli lekko twardawy. Odsącz go i przerzuć do garnka z masłem i czosnkiem, dodaj ser, wymieszaj i gdy ser się roztopi, od razu podawaj.

Serowy Sos

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 1 porcje)

    • 45 dag startego żółtego sera o
      wyrazistym smaku

    • 4 łyżki masła Jagr Premium
      z Warlubia

    • 1/2 szklanki Kremowej ze Śmietanką
      Extra Gęstej marki Jagr

  • 2 jajka
    • sól i pieprz

    • półtora szklanki wytrawnego
      białego wina

  • opcjonalnie: czosnek niedźwiedzi,
    sos tabasco i inne ulubione
    przyprawy

PRZYGOTOWANIE:

Roztop ser w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, wlewaj powoli jaja roztrzepane z Kremową ze śmietanką i cały czas mieszaj aż do całkowitego połączenia się składników. Dopraw do smaku solą, pieprzem i – jeżeli masz ochotę – także innymi, ulubionymi przyprawami. Wlej wino, podgrzać i poczekaj

tort bananowy

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 1 porcje)

  • 3 banany
  • 25 dag masła Premium z Warlubia
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 galaretka o ulubionym smaku
  • biszkopty
  • opcjonalnie: gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE:

Galaretkę rozpuść w szklance wody. Utrzyj masło, cukier, jajko i galaretkę. Obierz banany, pokrój, zmiksuj i połącz z utartą masą. Wyłóż tortownicę biszkoptami, zalej masą bananową, na wierzch połóż biszkopty, ponownie zalej mają i postępuj tak aż do wyczerpania składników. Wstaw tortownicę na minimum 3h do lodówki, by masa stężała. Jeśli masz ochotę na słodkie wykończenie tortu, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej stężały tort. Gdy wystygnie, wstaw tort z powrotem do lodówki, by czekolada zastygła.

tarta

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 1 porcje)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    (ciasto możesz też zrobić wg. dowolnego
    przepisu używając masła z Warlubia)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cukinia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    w kostkę
  • szpinak świeży lub mrożony
  • czosnek
  • 3 jajka
  • 300 ml Kremowej ze śmietanką 18% Jagr
  • twaróg sernikowy Jagr
  • masło z Warlubia Premium lub masło extra
    z Warlubia Jagr
  • zioła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj trzepaczką jajka ze śmietaną i 3 łyżkami sera twarogowego, dodaj szpinak oraz wcześniej usmażony boczek, sól, pieprz. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, a następnie na półplasterki, pomidorki przekrój na połówki, przygotuj naczynie w do pieczenia tarty, wcześniej posmaruj spód i boki naczynia masłem. Ciasto wyjmij z opakowania, lekko rozwałkuj, przełóż do formy na tartę, odkrój nadmiar (możesz go wykorzystać następnym razem), ponakłuwaj widelcem (dzięki temu za bardzo nie urośnie). Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika na 10 minut (na razie bez nadzienia, aby lekko się podpiekło). Po tym czasie wyciągnij formę z piekarnika. Upieczone ciasto zalej masą jajeczną na wierzchu poukładaj pomidorki i cukinię, posyp pieprzem i solą. Piecz kolejne 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

ciasto

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 1 porcje)

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18% lub jogurtu
    naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • ekstrakt waniliowy
  • kruszonka:
– masło
– cukier
– mąka
  • dowolne owoce np. jabłko, śliwka

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie:
Mieszamy suche i mokre składniki tak aby się ze sobą połączyły, w cieście mogą po mieszaniu pozostać grudki, mieszamy krótko aby ciasto nie było zbite co zagwarantuje jego pulchność i lekkość.
Formę smarujemy masłem następnie ciasto przekładamy do formy, układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 st.C

kurki

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 1 porcje)

  • ok. 20g suszonych kurek
  • 20 szt suszonych moreli
  • 2 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej cebuli
  • 100g boczku
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie:
Kurki dobrze wypłucz i poprzekrawaj na pół. Roztop na patelni masło i połóż
na nim pokrojone w paseczki morele. Po minucie dorzuć kurki, a potem cebulę
i pokrojony w paski boczek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie przykryj patelnię i duś całość jeszcze przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę
i poczekaj, aż sos nieco się zredukuje. Podawaj na ciepło.

pory zapiekane

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 1 porcje)

  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 kostki Masła Premium z Warlubia
  • sól i pieprz
  • ok. 20g wyrazistego sera

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni. Oczyść pory z twardych części jak korzeń czy większe liście, przekrój wzdłuż, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Delikatnie wyjmij je, odsącz i ułóż w wysmarowanym uprzednio masłem naczyniu żaroodpornym. Pokrój ser w plasterki.
W naczyniu układaj warstwowo: pory, ser, pory, ser. Całość dosól do smaku, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz startym na tarce masłem. Naczynie włóż do piekarnika i zapiekaj ok. 20-30 minut, do momentu zarumienienia się sera. Podawaj niezwłocznie.

sos cebulowy

z dodatkiem masła Premium z Warlubia

Składniki (na ok. 1 porcje)

  • 2 duże białe cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki Masła Premium z Warlubia
  • 1 łyżka mąki
  • 400 g śmietany, najlepiej zahartowanej 
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie:

W garnku na średnim ogniu rozgrzej masło, dodaj poszatkowaną cebulę i usmaż ją na złoty kolor, regularnie mieszając, by się nie przypaliła. Gdy się zezłoci, posyp ją mąką i smaż przez minutę ciągle mieszając. Dodaj śmietanę i nie przerywaj mieszania, aż powstanie jednolity sos.
Dopraw go solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez chwilę, nie przerywając mieszania, aż nieco zgęstnieje. Zdejmij z gazu i podawaj od razu z ulubionym daniem.