szparagi
z masłem Premium z Warlubia,
czosnkiem i parmezanem
Składniki (na ok. 4 porcje)
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj patelnię – na tyle dużą, by zmieściła wszystkie szparagi.
Szparagi dokładnie umyj, odetnij stwardniałe końcówki.
Czosnek pokrój w plasterki i chwilę przesmaż
na maśle.
Do czosnku dorzucić szparagi i smażyć pod przykryciem aż szparagi staną się chrupiące (nie zupełnie miękkie), czyli około 10 minut.
Doprawić solą, pieprzem
i gałką muszkatołową, podawać natychmiast posypane parmezanem.
Smacznego!
karmelizowana cebulka
na maśle z Warlubia
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej masło na patelni.
Pokrój cebulę w piórka i wrzuć na patelnię w dużej ilości.
Podsmażaj ją na średnim ogniu tak, by zeszkliła się i zaczęła pięknie pachnieć, ale nie spaliła. Dodaj sól i pieprz.
Smaż dalej aż do momentu, kiedy cebulka się zarumieni, a wtedy dodaj ocet balsamiczny.
Kontynuuj smażenie do czasu, aż nadmiar płynu odparuje.
Smacznego!
Tosty serowe z boczkiem
i masłem Premium z Warlubia
Składniki (na ok. 4 porcje)
PRZYGOTOWANIE:
Podsmaż plasterki boczku na patelni.
Pokrój w paski ser camembert i poszatkuj szczypior.
Przygotuj 4 kromki chleba i posmaruj delikatnie musztardą francuską.
Ułóż kolejno na każdej plasterek goudy, kilka plastrów camemberta, po 2 plasterki boczku, posyp szczypiorkiem i odrobiną kminku i przykryj drugą kromką.
Rozgrzej masło na patelni.
Ułóż gotowe tosty na patelni i smaż z obu stron do momentu aż zrobią się delikatnie chrupiące.
Zioła dodaj na końcu, żeby się nie spaliły!
Smacznego!
Aromatyczne Rydze
z patelni ze śmietaną
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby oczyść dokładnie i osącz.
Większe kapelusze pokrój.
Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.
Podsmażaj rydze około 20-30 minut (aż zmiękną), dodaj posiekany czosnek i podsmażaj około minuty.
Dodaj śmietanę, przyprawy, posiekane zioła i przesmaż razem jeszcze chwilę.
Podawaj na świeżej bagietce lub z ziemniakami.
Smacznego!
Domowe lody
chlebowo maslane
(z ok. 100-150 g masła Premium z Warlubia)
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj palone masło – pokrój kostkę masła i wrzuć na patelnię z jasnym dnem.
Podgrzewaj, aż do momentu, gdy zbrązowieje, ale się nie spali.
Zdejmij patelnię z gazu i przelej do innego naczynia.
Śmietankę i mleko wlej do garnka, zagotuj, zdejmij z ognia i przestudź.
Pieczywo drobno pokrusz lub zetrzyj na tarce (ale nie na pył), podsmaż chwilę na maśle.
Żółtka ubij na puszysty krem i zalej mleczną mieszanką.
Masę przelej do garnka, dodaj palone masło, podgrzewaj do zgęstnienia (nie gotuj!), zdejmij z gazu i schłodź.
Dosyp kawałki pieczywa i wymieszaj.
Chłodną masę przełóż do keksówki, wstaw do zamrażarki i mieszaj co godzine.
Smacznego!
PIKANTNA PASTA
kanapkowa z cukinii
z masłem Premium z Warlubia
Składniki (na ok. 4 porcje)
kropli sosu Sriracha
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij na maśle.
Obierz cukinię i zetrzyj na tarce.
Dorzuć ją do cebuli, przemieszaj i podduś na patelni, by zredukować wodę, a całość nabrała konsystencji idealnej do smarowania.
Dodaj koncentrat, przyprawy i poszarpaną kolendrę.
Zjedz od razu lub przełóż do słoiczka.
Smacznego!
Gruszki karmelizowane
z lodami
kardamon, łyżeczka ekstraktu
z wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Pokrój gruszki na ćwiartki, lecz ich nie obieraj, a następnie usuń gniazda nasienne.
Na dużej patelni rozpuść masło i połóż gruszki środkiem do dołu.
Podsmażaj je, a gdy zbrązowieją i zmiękną, przewróć na drugą stronę.
Gdy i ta strona się zezłoci, wsyp na patelnię cukier, dodaj łyżkę wody, cynamon i inne przyprawy według upodobania. Zamieszaj całość, by cukier rozpuścił się, a gruszka obtoczyła się w mazi i przesiąknął aromatem przypraw.
Gruszki podawaj od razu, na ciepło, razem z lodami.
Udekoruj listkami mięty.
Smacznego!
GRILLOWANA FASOLKA
SZPARAGOWA
z serem i kaparami
(biały, parmezan)
PRZYGOTOWANIE:
Rozpal grilla. Umyj fasolkę i odetnij jej końce.
Zblanszuj ją we wrzątku, nie dłużej niż 3-4 minuty, a następnie wrzuć na sitko i przelej zimną wodą.
Wyłóż fasolkę na tackę do grillowania, posyp przyprawami.
2/3 masła podziel na małe kawałeczki i wyłóż równomiernie na fasolkę.
Umieść tackę na rozgrzanym grillu i piecz co jakiś czas przewracając fasolkę szczypcami lub szpatułką.
Gdy się zarumieni, posyp ziołami, serem i kaparami, a całość polej roztopionym masłem.
Smacznego!
owoce zapiekane
pod kokosowo-maślaną kruszonką
np. jagód, malin, porzeczek
PRZYGOTOWANIE:
Owoce myjemy, z jabłek wycinamy gniazda nasienne, przekrawamy na pół, a potem na plastry.
Układamy je w małych naczyniach, które można zapiekać – najpierw owoce leśne, a potem jabłka.
W blenderze miksujemy płatki owsiane, słonecznik i wiórki kokosowe, następnie dodajemy miód, masło i cynamon, a powstałą kruszonką posypujemy owoce.
Naczynia zapiekamy przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gotowy deser dekorujemy zielonymi listkami, można dodać do każdego także gałkę ulubionych lodów.
Smacznego!
Botwina
w śmietanowym sosie
np. curry, kminek, garam masala
PRZYGOTOWANIE:
Umyj i osącz liście botwiny, młode ogonki zostaw, grube odetnij.
Natkę umyj i odsącz.
Posiekaj czosnek i podsmaż go na maśle. Dodaj botwinę i natkę, a następnie zblanszuj, uważając, by liście pozostały lekko chrupkie.
W tym czasie wymieszaj śmietanę z przyprawami w ulubionych proporcjach i dodaj do liści botwiny.
W razie potrzeby zagęść sos mąką.
Na sam koniec dopraw całość sokiem z cytryny.
Jedz jako samodzielne danie lub jako dodatek do kaszy, ryżu czy młodych ziemniaków. Podawaj na zimno, jako samodzielne danie lub piknikową sałatkę.
Smacznego!
Orzeźwiająca sałatka
z młodych ziemniaków i bobu
Składniki (na ok. 4 porcje)
PRZYGOTOWANIE:
Młode ziemniaczki umyj i wyszoruj dokładnie, a te większe przekrój na pół.
W osobnej misce dokładnie natrzyj je masłem z dodatkiem soli i pieprzu.
Piecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30-40 minut,
aż będą spadać z wbitego w nie widelca i delikatnie się zezłocą.
Bób ugotuj
w osolonej wodzie do wersji al dente (uważaj, by nie przegotować). Ogórka i natkę pietruszki poszatkuj, a następnie wymieszaj z bobem i ziemniaczkami w dużej misce.
Smacznego!
Rzodkiewka smażona
na maśle Premium z Warlubia
Składniki (na ok. 4 porcje)
PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki umyj, osusz, odetnij ogonki i liście (odłóż je na bok), a następnie
pokrój – mniejsze na pół, większe na ćwiartki. Dymkę, szczypior i czosnek poszatkuj.
Rozpuść na patelni trochę masła, wrzuć pokrojone rzodkiewki i dymkę.
Smaż kilka minut, aż rzodkiewki staną się przezroczyste i lśniące, w tym czasie bardzo dokładnie wypłucz liście rzodkiewki. Dorzuć szczypior, czosnek i liście rzodkiewki na patelnię,
a następnie duś jeszcze przez dłuższą chwilę, aż liście zmiękną i zmienią kolor.
Dopraw solą i pieprzem do smaku, podawaj na ciepło, jako samodzielne danie lub dodatek do mięs z grilla.
Smacznego!